18.1.16

Ikeakoti?

Heippa ja mukavaa maanantaita! Kävimme eilen Eeron kanssa Ikeassa hakemassa pari uutta juttua makkariin ja aloinkin pohtimaan sitä, onko sisustuksellinen pahin pelkoni käymässä toteen: näyttääkö meidän koti Ikea-kodilta? Ikean huonekalut ja sisustustuotteet ovat hyvin ajan hermoilla, budjetille sopivia ja omaa silmää mielyttäviä. Mutta en halua, että kotini näyttää Ikea-kuvastolta tai vielä kauheampaa, että se näyttää samalta kuin tuhansien muiden pohjoismaalaisten. Joistakin Ikea-tuotteista on noussut hittejä, kuten Stockholm-matto, mutta uskaltaisin väittää, että moni ensiasuntoaan sisustava nuori valitsee Ikeasta Kallax-hyllyn, Malm-lipaston, Soaré-tabletit ja lampaantaljat näin muutamia esimerkkejä mainitakseni. Voidaanko enää puhua persoonallisesta kodista? 

Oma sisustusmakuni on hyvin skandinaavinen, pelkistetty ja 50 shades of grey. Päävärinä valkoinen, jota on ryhdittämässä hieman mustaa, harmaan eri sävyjä, graafisuutta, lämmintä puuta ja viherkasveja. Lisänä vuodenaikojen mukaan ehkä jotain piristävää väriä. Sanoisin, että sisustus on melko skandinaavinen ja siten tuhansilla muillakin. Pyrin kuitenkin sisustuksessa miettimään persoonallisia ratkaisuja, hankkimaan tuotteita eri kaupoista, tekemään itse ja tekemään harkittuja design-hankintoja. Sisustaminen on ikuisuusprojekti ja elää elämän mukana. Välillä tulee tehtyä virhehankintoja ja välillä nautittua onnistuneesta lopputuloksesta. Tällä hetkellä elämme makuuhuoneen suhteen tuota jälkimmäistä. Tässä asunnossamme makuuhuoneessa on alusta asti olleet tummat verhot: siniset pimennysverhot tai hiilenharmaat tavalliset verhot. Vaikka tummasta pidänkin, se on ollut liian hallitseva. Erityisesti 2000-luvun alun kirsikan värinen lattia ja kaapisto lisäävät vielä sisustamisen haastetta. Myös graafisuutta makuuhuoneestamme on puuttunut. Siispä eilen kassan kautta kotiin päätyi valkoiset verhot ja pari muuta pientä sisustusjuttua. Nyt yleisilme on vaalea ja graafinen, toisinsanoen me likes. Nyt pääsettekin tutustumaan meidän makuuhuoneeseen: 
IMG_8404 IMG_8394 IMG_8425 IMG_8419 18.11 IMG_8409 18.1Jos ette ole vielä tienneet, pidän suuresti mustasta ohuesta metallista. Mielestäni se tuo kivaa kontrastia vaaleuteeen olematta kuitenkaan liian näyttävä. Tämän vuoksi makuuhuoneestamme löytyy jo edelliseen asuntoon hankkimani Åstorp-lampunjalka ja siihen sopiva varjostin. Muina valaisimina on katossa roikkuva Melodi ja yöpöydiltä löytyvät Forså:t. Yöpöytinä meillä toimii Ikean Vittsjö-tietokonepöydät ja sängyn alta lisäsäilytystilaa tuovat Vardö-vuodevaatelaatikot. Vanhoina hyväksihavaittuina tuotteina sängyn päältä löytyy Gurli-huopa sekä yöpöytiä koristavat Socker- ja Kardemumma-ruukut sisältönään mitäs muuta kuin Ikean viherkasvit. Omalta puoleltani löytyy lisäksi Nyttja-kehyksissä sisustusjuliste. Uusina hankintoina ovat valkoiset verhot (jostain syystä en keksinyt Ikean sivuiltakaan että mitkä nuo verhot ovat nimeltään) ja Stockholm-tyynyt. Voisi siis sanoa, että jo meidän makuuhuoneesta löytyy aika paljon Ikeaa. Onneksi edes päiväpeite on Annon mallistoa ja lattialta löytyvät Askon ja Pentikin matot. Lisäksi isäni kättenjälki näkyy hänen tekemässään sängynpäädyssä ja hieman katseilta piilossa olevissa sängynjaloissa. Verhotanko on Jyskin mallistoa ja näiden kuvien ulkopuolelle jäi myös Jyskin kokovartalopeili ja yksi Eeron kirpparilta aikoinaan hankkimista feikki-Artek-jakkaroista, jonka olen maalannut mustaksi. Kehyksissä oleva juliste on minun suunnittelema ja veljeni yrityksen, PhotoKrafiX:in, toteuttama. 

Ei tämä makuuhuone ole vieläkään valmis ja sitä personallisuutta haluankin tuoda vielä sillä vaalealla puulla ja ehkä yksittäisillä design-tuotteilla. Myös eräs Annon valaisin polttelisi hieman mutta nyt voin hyvällä omallatunnolla myöntää, että kyllä tämä on nyt meidän näköinen :) 
Mutta hei, kertokaas te, onko meidän makkari aivan täysin persoonaton Ikea-makkari kuin tuhansilla muillakin? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti