24.9.14

Hillohommia

Minusta on vuoden aikana kuoriutunut kunnon pikkuvaimo. Viime joulun alla meikän keittiössä syntyi jos jonkinlaista jouluherkkua joista erityismaininnan ansaitsee kyllä joulutortut, joihin kokeilin kaupan valmistaikinoita ja useita eri itsetehtyjä taikinoita ennen kuin se täydellinen (ja epäterveellisin) löytyi. Tänä syksynä minulle tuli suuri halu lähteä marjastamaan ja kuukausi takaperin kävinkin poimimassa muutaman litran mustikoita. Puolukoita tuli nelisen litraa kerättyä viime viikon torstaina ja perjantaina olikin sitten hillojen keittopäivä. Sanotaanko näin, että olin ihan noviisi koko puuhassa, mutta onneksi netti tuli hyväksi avuksi. Loppujen lopuksi ei se ollutkaan kovin vaikeaa ja ainakin rääppeet maistui hyvältä ja itse ilmatiivis säilöntäkin näytti onnistuneen.Hillojen teon perusidea oli netin mukaan seuraava: 1kg marjoja/hedelmiä, 2dl nestettä ja 500g hillosokeria. Hillosokerilla säilötyt hillot säilyvät avaamisen asti myös huoneenlämmössä valolta suojattuna, hillo-marmeladisokerilla tehdyt taas on säilytettävä aina viileässä. Puolukkahillohan ei välttämättä tarvitse edes hillosokeria vaan varsinkin vähän raaoista tehty puolukkahillo säilyy myös tavallisesta sokerista tehtynä hillona tai survoksena. Itse kuitenkin laitoin jokaiseen hilloon hillosokeria. Tällä reseptillä tulee noin 1l hilloa. Muista käyttää ainostaan parhaita mahdollisia marjoja ja hedelmiä, sillä yksikin huono voi pilata koko hillon!

Hillothan säilötään pestyihin ja kuumennettuihin purkkeihin. Moni laittaa purkit ensiksi yöksi veteen, jolloin bakteerit heräävät ja seuraavana päivänä kuumennettaessa bakteerit kuolevat siten varmemmin. Itse kuitenkin ostin uudet purkit hillohommia varten, joten luotin siihen, että pelkkä fairypesu ja kuumennus riittää. Kuumennustapojahan on useita, mutta itse laitoin uunin lämpenemään 100-asteiseksi ja laitoin lasiset purkit suoraan kylmään uuniin pellille. Kun hillot olivat purkitusvalmiita, otin kuumat purkit varovasti sanomalehtipaperin päälle pöydälle ja täytin. Samalla kun purkit olivat uunissa kuumenemassa, keitin kattilassa veden kiehuvaksi ja käytin siellä metallisia korkkeja ja silikonirenkaita. Purkit on myös täytettävä mahdollisimman täyteen, jotta hillon pilaannuttava ilma jäisi mahdollisimman vähäiseksi ja korkit suljettava välittömästi. Netistä luetun ohjeen mukaan purkit kannattaa laittaa puoleksi tunniksi ylösalaisin, jolloin purkeista tulee varmasti ilmatiiviitä. Näin toimin itsekin.

Myös itse hillo saa olla lämmintä purkitettaessa. Soseutetut hillot voi purkittaa suoraan mutta kokonaisia marjoja sisältävät hillot (esim. puolukka) on hyvä jäähdyttää noin puolen tunnin ajan ennen purkittamista. Muuten marjat nousevat purkeissa pintaan. Itseasiassa itse jäähdytin omaa puolukkahilloani tuon ajan, mutta se oli silti liian kuumaa ja marjat ovatkin pinnassa. Onneksi hillo on ilmeisesti tästä huolimatta syötävää, pitää vain harjoittaa pientä sekoittamista ennen kuin hilloa lappaa lautaselle.

Mutta sitten itse niihin resepteihin. Keittiössäni syntyi seuraavia hilloja:

Omena-vaniljahillo
ohje alunperin The Voice 
1 kg omenoita
2 dl vettä
500g hillosokeria
2 vaniljatankoa

Kuori omenat, poista siemenkodat ja pilko omenat lohkoiksi. Laita omput kattilaan ja lisää joukkoon vesi. Anna omenien porista miedolla lämmöllä niin pitkään, että ne pehmenevät. Soseuta omenat sauvasekottimella tai tehosekoittimella. Lisää joukkoon sokeri ja anna kiehua, kunnes koostumus muuttuu hillomaiseksi (n. 15min). Kuori pinnalta mahdollinen vaahto. Raavi vaniljatangoista siemenet ja lisää ne hilloon. Sekoita mutta älä keitä. Nosta liedeltä ja purkita. 

Puolukkahillo 
1 kg puolukoita
2 dl vettä
500 g hillosokeria 

Kuumenna miedolla lämmöllä vesi ja marjat. Kun vesi höyryää, lisää sokeri. Anna kiehua 15min. Nosta kattila ja anna jäähtyä puolisen tuntia. Sekoita muutaman kerran jäähtymisen aikana ja kuori mahdollinen vaahto. Purkita. 

Huom: Omena-puolukkahillon saat tehtyä laittamalla hilloon 3/4 omenaa ja 1/4 puolukkaa, toisinsanoen tässä ohjeessa 750g omenoita ja 250g puolukkaa. 

Kaneli-omena-päärynähillo
yht. 1 kg omenoita ja päärynöitä
2 dl vettä / omenatäysmehua / kuivaa siideriä
2 kanelitankoa
400-500g hillosokeria 

Pane kuoritut, siivotut ja pilkotut omenat ja päärynät kattilaan. Lisää neste ja kangelitangot. Keitä miedolla lämmöllä kunnes omenat ja päärynät ovat pehmeitä. Poista kanelitangot, soseuta ja lisää hillosokeri. Keittele n. 15min ja purkita. 

Itse ainakin innostuin hillojen teosta sen verran, että saattaa olla, että parin kuukauden päästä meikän keittiössä keitellään jouluksi jotain hyvää... :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti