27.9.14

Käsintehtyjä joululahjoja

Eihän ole liian aikaista alkaa puhumaan joulusta? Toisaalta onhan ensilumikin tullut jo viikon sisään niin täällä pohjoisessa kuin maamme itäosissakin. Niin ja tätä vuottakin on jäljellä enää alle 100 päivää. Ehkä siis voidaankin ottaa katsaus viime vuoden joululahjoihin. 

Olen aina pitänyt joulusta. Jo ala-asteella ostelin perheelleni ja ystävilleni joululahjoja. Minulle joulupuuhastelu alkoi sillä, että yhtenä iltana kävin ostamassa Tiimarista joulutarpeita: lahjapapereita, naruja, pakettikortteja, joulukortteja jne. Myöhemmin kävin viettämässä aina yhden illan Maxi-Makasiinissa ja ostin kerralla kaikki joululahjat. Kaikkein parasta oli kuitenkin paketointi, sillä kaunis paketti tekee lahjasta entistäkin paremman. Ensimmäisinä jouluina lahjat olivat arvoltaan melko pieniä ja usein vanhemmat maksoivatkin ne. Vuosien saatossa kuitenkin aloin panostamaan teiniksi suuriakin summia lahjoihin. Usein sainkin kuulla kuinka loistavia lahjoja olen onnistunut hankkimaan. Kummeilleni aloin 7. luokalla tekemään itse pienoiset joululahjat. Omille muutettuani viime syksynä hoksasin, että lahjoja pitäisikin alkaa hankkimaan vähän pienemmällä budjetilla. Käsityöinnostukseni oli myös noussut uusiin sfääreihin, joten oli aika luonnollista, että käsin tuli lahjoja väännettyä. Lahjoiksi päätyivät pääasiassa villasukat mutta mukaan tuli aina myös jotain ostettua. Se, minkä vuoksi tein villasukkia, johtui aivan puhtaasti innostani neulomiseen sekä materiaalien halpa hinta. Villasukkaparille tuli hintaa langasta riippuen 3,50-7€ - toisinsanoen siis uskoamttoman halpa! Suurena apuna oli Novitan sukkalehti, josta tulee edelleen haettua paljon ohjeita ja inspiraatiota sukkiin. 

Seuraavaksi saattekin melkoisen kuvaspämmäyksen kaikista itse tekemistäni joululahjoista viime vuodelta. Pahoittelen kuvien huonoa laatua - täällä pohjoisessa kun joulukuussa luonnonvalon määrä on melko vähäinen. Kaikissa sukissa on vahvistettu kantapää ja kaikkien joustinneuleiden oikeat silmukat on neulottu kiertäen. Jokaisen itsetehdyn tuotteen ympärille kääräisin ihan vain A4-tulostuspaperistä tehdyn kääreen, josta löytyi tulostettuna vähintään aina tuotteen nimi, langan tiedot, pesuohjeet ja tekijän nimi. Huomaathan, että kuvien alla olevien linkkien takaa löytyy ohjeet kyseisiin lahjoihin. Ensimmäisinä sukkina tekaisin äidilleni punaisesta Nalle-langasta Novitan ohjeen mukaiset Pitsineulesukat. Äitini tykkää kaikesta pitsisestä ja yksi lempiväri on punainen, joten ohjeen nähtyäni aloin samantien vääntämään sellaisia. Ohje löytyy Novitan sukkalehdestä, mutta siinä olevien virheiden vuoksi suosittelen kurkkaamaan linkin taakse.  

Sen jälkeen olikin aika tehdä joululahjat kauempana asuville sukulaisilleni isänpäiväksi, sillä en ollut varma pääsenkö enää käymään kotonani ennen joulua. Kuopion kummitädilleni tein lahjaksi Novitan sukkalehden Saga-palmikosukat jälleen Nallesta ja mukaan tuli myös muutama itse Novitan Bambulangasta virkattu tiskirätti. Väriksi tuli neutraali meleerattu ruskea, joka sopii lahjansaajalle hyvin.Kuopion serkkuani muistin Marimekon 100% puuvillakankaasta tekemällä kauratyynyllä, jotta lukion jäykistämät hartiat pääsisivät vähän rentoutumaan. Tämä olikin muuten pidetty lahja!


Kotipaikkakunnan kummitädilläni on paljon villasukkia, joten pyöräytin hänelle todella vanhasta 7 Veljestä -langasta Saga-sukkia mukailevat nilkanlämmittimet. Mukaan heitin myös yhden tiskirätin, joka kuulemma noudattaa nykyisin pöytäliinan virkaa :) 

Itsenäisyyspäivään mennessä piti saada sukat valmiiksi myös isäni jalkoja lämmittämään. Kyseessä oli lahjansaaja, joka ei pidä villasukkia kuin pakon edessä ja jonka mielestä sukan tulee istua täydellisesti. Siispä varteen isäni lempiväriä ja koko varsi joustinneuletta, joka jatkui myös sukan teräosassa päällä. Kärkeen tekaisin nauhakavennuksen, joka isäni mielestä istuu parhaiten jalkaan. Nämäkin sukat tekaisin Nallesta ja nimensä mukaisesti ovat perinteiset villasukat, joihin ei sen kummempaa ohjetta tarvinnut.

Villasukat makkaralla: Veljeni taas käyttää villasukkia mielellään ihan päivittäin. Lapsena veljeni sukat kuulemma olivat sen verran makkaralla, että kulkivat "puoli metriä miestä edellä". Väreiksi perinteistä ja miehekästä harmaata ja mustaa Nallea. Nämä sukat ovat siitä mukavat, että ne pysyvät ihan suorinakin mutta joustinneue ja sileäneule aikaansaavat sen, että ne pysyvät hyvin myös "makkaralla". Ohje/inspiraatio löytyi täältä.

Veljeni avovaimon sukkiin langaksi päätyi Nallen Taika violetin eri sävyissä. Mallina käytin yhtä omaa suosikkiani, Uhoavan Gnu:n Kerttu-sukkia. Värikäs lanka saikin mallin aika hauskan näköiseksi!

Omasta kokemuksesta voin ainakin sanoa, että meidän suvussa itse tehdyistä lahjoista pidettiin ja sukat ovatkin lämmittäneet talven aikana jaloissa. Saas nähdä mitä itsetehtyä kivaa paketeista tänä jouluna kuoriutuukaan. Sen voin ainakin taata, että villasukkia ei jokaisesta paketista löydy! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti