
Kuten aiemmassa postauksessa lupailin, täältä pesee suuri määrä syntymäpäivilläni tarjoiltujen herkkujen reseptejä. Alkuperäiset reseptit löydät turkoosien linkkien takaa. Synttärit järjestin oikeaa päivää edeltävänä viikonloppuna pienimuotoisesti. Parhaat koulukaverini tulivat perjantai-iltana viettämään iltaa ruoan ja viinin parissa ja veli avopuolisonsa kanssa kahvitteli sitten lauantaina. Tänä vuonna minulla ei ollut niin paljon aikaa juhlien järjestämiseen kuin olisin halunnut, joten tällä kertaa mentiin aika yksinkertaisilla tarjoittavilla. Tosin kun vieraita ei ollut paljoa, ei keittiössäkään tarvinnut hääräillä aivan niin paljoa. Tykkään tarjota juhlissa aina jotain suolaista ja jotain makeaa. Rrrakastan raikkaita juustokakkuja, joten toiseksi makeaksi herkuksi päätyi suklaiset mini-cupcaket.


Vohvelit
2 kananmunaa
5 dl maitoa
vehnäjauhoja
suolaa
Vispaa munien rakenne rikki. Sekoita joukkoon maito ja vehnäjauhot vähän kerrallaan kunnes koostumus on hieman lettutaikinaa paksumpi. Lisää joukkoon ripaus suolaa. Anna turvota puoli tuntia ennen paistamista.
Remoulade
2dl kermaviiliä
1dl majoneesia
1tl sinappia
ruohosipulisilppua
1 pilkottu maustekurkku
½ raastettua porkkanaa
persiljasilppua
suolaa
mustapippuria
Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua ennen tarjoilua. Itse tein remouladen edellisenä iltana, mikä antoi majoneesille aikaa maustua oikein kunnolla.
Karamellisoidut punasipulit
n. 400g punasipulia
1rkl öljyä tai rasvaa
2rkl sokeria (me käytettiin ruokosokeria)
2rkl balsamiviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
Leikkaa sipulit puolirenkaiksi. Kuullota niitä pari minuuttia rasvassa. Lisää sokeri ja balsamiviinietikka. Jatka paistamista miedolla lämmöllä n. 15min ajan kunnes sipulit ovat pehmeitä ja hieman tahmeita. Mausta suolalla ja pippurilla.


Kinkkuvoileipäkakku
1½pkt ruispaahtoleipää (yht. n.1050g)
3-4dl kasvislientä kostutukseen
2 isoa pakettia Olympia tuorejuustoa
n. 1dl kuohukermaa
Kinkkutäyte:
300g kinkkusiivuja
200g maustamatonta tuorejuustoa
200g yrttituorejuustoa
150g ranskankermaa
1 maustekurkku
ruohosipulia
mustapippuria
Paprikatäyte:
1 punainen paprika
200g kurkkua
400g maustamatonta tuorejuustoa
300g ranskankermaa
mustapippuria
suolaa
Leikkaa paahtoleivistä reunat pois. Päällystä 28cm irtopohjavuoka tuorekelmulla (itse unohdin ja oli hieman haasteellista irroittaa kakku). Meidän vuoka oli 26cm, joten kakusta tuli hieman vuokaa korkeampi.
Valmista kinkkutäyte:
Pilko kinkku hieman pienemmäksi maustekurkun ja ruohosipulin tavoin. Sekoita ainekset keskenään ja pyöräytä sauvasekottimella tasaiseksi seokseksi.
Valmista paprikatäyte:
Pilko paprika paloiksi. Raasta kurkku ja valuta siitä ylimääräinen neste pois siivilässä painellen. Sekoita paprikatäytteen ainekset keskenään sekaisin sauvasekottimella ilman kurkkuraastetta. Lisää lopuksi kurkku joukkoon. (Minulla oli kiire voileipäkakun valmistuksessa, joten en valuttanut kurkusta ylimääräistä nestettä pois ja kiinteytin kinkkutäytettä selvästi notkeampaa paprikatäytettä liivatejauheella).
Kasaa kakku:
Pilko paahtoleivät sopivan kokoisiksi paloiksi. Kostuta kasvisliemellä ja laita kinkkutäytettä. Päälle uusi kerros paahtoleipiä kostutettuna ja paprikatäytettä päälle. Jatka näin kunnes kerroksia on tarpeeksi. Jätä päällimmäiseksi kostutettu paahtoleipäkerros. Kiedo tuorekelmu ympärille ja laita jääkaappiin miellään jonkin painon (esim. piirakkavuoka) alle maustumaan. Minä tein kakun edeltävänä päivänä maustumaan.
Kun kakku on valmis, notkista sulatejuusto lämpimässä vesihauteessa ja lisää siihen halutessasi hieman kuohukermaa. Levitä täyte irtopohjavuoasta irrotetun kakun päälle ja koristele haluamallasi tavalla.

Mango-passion-juustokakku
pohja:
185g Wilhelmiina-keksiä
50g voita
täyte:
2tlk (á 425/250g) säilykemangoa
1tl raastettua limetin kuorta
½dl limetin mehua (1-2 limettiä)
1rkl vaniljasokeria
400g mango-tuorejuustoa
7 liivatelehteä
2 valkuaista
2dl sokeria
2rkl vettä
kiille:
2 liivatelehteä
3/4dl mangososetta (meillä Bonne)
3/4dl (n.4kpl) siivilöityä passionhedelmää
3rkl vettä
Murskaa keksit ja levitä ne leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan päälle. Sulata voi ja lisää se joukkoon. Kääntele lusikalla niin, että voi leviää kaikkialle. Laita vahva pakastuspussi käteesi ja painele sen avulla pohja kaikkialle irtopohjavuokaan tasaisesti.
Soseuta hyvin valutetut mangot kunnolla. Raasta pestyjen limettien pintakuori ohuelti. Purista 0,5dl mehua. Sekoita limetin mehu ja kuori, vaniljasokeri ja tuorejuusto mangososeen joukkoon.
Anna liivatteiden olla 5-10min kylmässä vedessä.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri joukkoon pienissä erissä. Jatka vatkaamista kunnes vaahto on kiiltävää ja kuohkeaa.
Purista liivatteista vesi ja liuota ne kuumaan veteen sekoittaen. Kaada liivate ohuena nauhana koko ajan sekoittaen mangoseokseen.
Lisää lopuksi valkuais-sokerivaahto seokseen. Kaada täyte irtopohjavuokaan ja laita foliolla peitettynä hyytymään jääkaappiin. Anna hyytyä yön yli.
Valmista kiille. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Sekoita mangosose, passion ja vesi keskenään. Ota pari lusikallista erikseen ja kuumenna se. Liuota liivatteet kuumaan nesteeseen ja yhdistä lopun seoksen kanssa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja lusikoi sitten kiillettä varovasti ohut kerros kakun päälle. Anna hyytyä jääkaapissa. (Itse oioin ohjeta niin, että liuotin liivatteet koko nestemäärän. Lieneekö tämä syynä, että kiille ei ollut kiiltävä vaan hieman mattapintainen ja pinnaltaan rypyläinen. Makuun tai muuten koostumukseen tämä ei vaikuttanut, enemmän siis esteettinen juttu.)
Koristele kakku haluamallasi tavalla. Itse koristelin mintun lehdillä, puutarhavadelmilla sekä valkosuklaakoristeilla.

Suklaa-kardemumma mini-cupcaket (n.25kpl)
2dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1tl leivinjauhetta
1tl kardemummaa
1dl sokeria
90g voita
1 dl maitoa
1 kananmuna
100g suklaata
kuorrute:
40g voita
50g suklaata
2½ dl tomusokeria
1-2rkl kuohukermaa
Sulata voi ja anna jäähtyä. Siivilöi kuivat aineet kulhoon ja sekoita toisessa kulhossa huoneenlämpöinen maito, kananmuna ja voisula. Rouhi suklaa karkeaksi rouheeksi. Yhdistä kuivat ja märät aineet nopeasti ja lisää sekoituksen loppuvaiheilla suklaarouhe. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 175 asteisessa uunissa 9-14min kunnes muffinit ovat kohonneita ja kypsän näköisiä pinnalta. Anna muffinien jäähtyä.
Valmista kuorrute. Sulata suklaa juuri ja juuri valuvaksi ja vatkaa se pehmeän voin kanssa kuohkeaksi. Lisää tomusokeri ja vatkaa muutaman minuutin ajan. Lisää lopuksi kerma vähän kerrallaan kunnes saat sopivan koostumuksen. Lusikoi täyte vahvaan pakastuspussiin, jonka kulmaan olet leikannut reiän tyllalle. Pursota kuorrutetta paperivuoista irroitettujen cupcakejen päälle ja koristele valkosuklaakoristeilla.

Kakussa ja cupcakessa olevien valkosuklaakoristeiden teko on helppoa. Sulatin Pandan valkosuklaata mikrossa välillä sekoitellen. Sulaneen suklaan laitoin vahvaan pakastuspussiin, jonka kulmaan leikkasin pienen pienen reiän. Pursotin sulaneella suklaalla leivinpaperin päälle kuvioita, jotka jähmetin pakasteessa. Koristeluvaiheessa otin suklaat pakkasesta ja laitoin paikoilleen. Näin tehtyinä minulla ovat ainakin pysyneet hyvänä huoneenlämmössä tarjoiltuna ja jääkaapissa säilytettynä useita päiviä! Temperointi ei siis ole ollut tarpeellinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti