15.5.16

sisustusinspiraatiota sunnuntaihin

Kuukausihan siinä taas vierähti uuden postauksen tuottamiseen. Koska kodista tai käsitöistä ei ole uusia kuvia, ajattelin, että otetaan pala tämän hetken sisustustrendeistä purtavaksi ja käsitellään samalla muutamia haaveita. Design-esineistähän olen tehnyt jo haaveilupostauksen aiemmin mutta kohdistetaan katseet tällä kertaa hieman eri kulmaan ja keskitytään erilaisiin tiloihin ja ilmiöihin. 

Selvä hommahan on, että kesä tulee kovaa vauhtia ja täällä pohjoisessakin hiirenkorvat ovat alkaneet ilmestyä jo puihin. Aloitetaan siis tuosta kesäolohuoneesta, eli parvekkeesta. 
pinterest

Meidän parvekkeelta löytyy ennestään pyöreä pöytä ja pari tuolia, isäni toteuttama yrttihylly ja lisäistuin-säilytysratkaisu sekä jonkin verran eri kokoisia kukkaruukkuja. Muutaman terrakottaruukun olen maalannut liitutaulumaalilla ja niissä onkin aiempina vuosina kasvanut yrttihyllyllä erilaisia yrttejä. Yhdessä parvekelaatikossa on ollut salaattia ja tomaattejakin olen yrittänyt pari kertaa epäonnistuen kasvattaa. Viime vuonna chilit onnistuivat mutta jäivät syömättä... Suosikkikesäkukkiani ovat pikkuorvokit, joita onkin löytynyt liilan, sinisen ja valkoisen sävyissä parvekkeelta jo parina vuotena. Samalla linjalla mennään tänäkin kesänä mutta ajattelin tuon parvekeviljelyn viedä hieman uudemmalle levelille. Pari eurolavaa odottaa tuunaamistaan ja niihin on tarkoituksena laittaa kasvamaan hieman enemmän salaattia ja sokeriherneitä. Lisäksi haluaisin viljellä ainakin perunaa niin, että muutamat uudet perunat niillä keittää sekä mahdollisesti muita. Niille tarvittaisiin joku kasvualusta, joten erilaiset kasvatuslaatikot tai jopa viinilaatikot olisivat tarpeen. Perunan viljely onnistuu ainakin sangossa tai ämpärissä joten jos ei muuta niin sinkkisankoja etsimään. Orvokkien lisäksi voisin vaihteeksi ottaa jotain muuta kukkaa ja kollaasissa näkyvä valkoinen lobelia (?) on kyllä mieleeni. Näyttäisi varmasti kivalta Clas Ohlsonin betoniruukussa. Joku lisä lekottelupaikka olisikin mukava ja tuollainen riipputuoli olisi ihana (parveketuolit kun eivät ole mukavimmat mahdolliset rentoutumiselle). Harmikseni meidän parvekkeelta ei taida löytyä tuolille paikkaa mutta ainakin voin nauttia sellaisesta lapsuudenkotini leikkimökissä. Jos teillä jollakin mahtuu parvekkeelle tuollainen niin suosisttelen lämpimästi! :) 

olohuone

Ja sitten takaisin vanhaan tuttuun murheenkryyniin: olohuone/työtila/ruokailutila-kompleksiin. Jostain syystä siitä en vain mieleistäni saa... Minusta tuntuu, että siellä on liikaa huonekaluja tai tavaraa, jonka vuoksi se on levoton. En myöskään pidä siitä, että huonekalut kiertävät lähes yksinomaan seiniä pitkin. Esillä olevia tavaroita olen pyrkinyt karsimaan minimiin mutta tietynlainen tavaranpaljous miellyttää silmääni. Vasemmalla olevat kuvat ovat mielestäni ihania, sillä niissä on juuri sopivasti tavaraa ja kaikki ovat harmoniassa keskenään. Pidän todella paljon vaaleudesta pienellä kontrastilla! Lisäksi sohvan viereen sopii loistavasti lattiavalaisin. Edellisessä asunnossahan sellainen olikin mutta täällä se siirtyi makuuhuoneeseen.

Myös työpiste on mielestäni ongelmallinen. Se on hyvän kokoinen mutta jää puoliksi sohvan taakse eteisestä päin katsottaessa. Mielestäni se on myös raskaan näköinen vaikka valkoinen onkin. En tiedä onko syy se, että sekä sohva, että työpöydän jalat, Ikean Alex-laatikosto ja kaappi, ovat lattialla, jolloin näky ei ole ilmava. Pohdiskelin juuri, että auttaisiko asiaa, jos pöydälle laittaisikin erilliset pyöreät pilarijalat ja pöytälevyn niihin kiinni. Jos näin pöytälevyä saisi nostettua hieman ylöspäin, laatikostojen ja pöytälevyn väliin jäisi rako. Toisaalta kannattaisiko laittaa parin sentin jalat laatikostojen alle ja saada siten ilmavuutta? En tiedä, itse ehkä tällä hetkellä pidän enemmän ensimmäisestä vaihtoehdosta. Haaveenahan on Hayn About A Chair-tuoli työpisteelle, mutta pelkään sen olevan liian täyttävä. Tällä hetkellähän siinä on mustaksi maalattu pinnatuoli.

Lisäksi olohuone kaipaa mielestäni pieniä yksityiskohtia. En pidä kattovalaisinten luomasta yleisvalosta vaan pidän enemmänkin yksittäisten pöytä- ja lattiavalaisinten luomasta tunnelmavalosta. Tällä hetkellähän tilanne on se, että ainoa pöytävalaisin on itse tekemäni lamppu-kello työpöydällä. Annon kirjainvalaisimet luovat ihanaa industrial-henkeä ja sen vuoksi A-valaisin onkin ollut haavelistalla jo useamman vuoden. Lisäksi Clas Ohlsonin Nyby-metallilankakori toisi samaa henkeä ja olisi loistava säilytin lattiatyynyllemme.

Olen salaa alkanut haaveilla myös uudesta sohvapöydästä. Aiemman sohvapöytäni vein vanhemmilleni säilöön (en ollut siitä valmis luopumaan ja tänne asuntoon se ei vain sopinut) ja tilalle hankimme kevyemmät ja ilmavammat Jyskin pikkupöydät. Näppärät ne ovat siinä mielessä olleet, että niitä on helppo siirrellä käyttötarkoituksen mukaan. Ne ovat kuitenkin todella pienet kun huomioidaan muut tilan kalusteet ja näyttävät tietyllä tavalla tyhjiltä tai siltä kuin jotain puuttuisi, ellei niiden päällä ole jotakin. Koska pidän mustasta metallista ja lasista, Ikean Vittsjö-sarja on hyvin paljon mieleeni. Olenkin pohdiskellut toisiko sopivaa ilmavuutta musta neliskanttinen sarjapöytä vaiko pyöreä pöytä. Molemmat olisivat kooltaan sopivampia (ja pyöreä toisi tilaan pehmeyttä) ja niissä olisi myös mustaa kontrastiksi. Ainakin kyseiset pöydät olisivat aavistuksen verran tukevampia kuin nuo nykyiset! Lasi on materiaalina minun suosikkini. Minua kuitenkin huolettaa, että veisikö se tilan valoisuutta ja avaruutta pois. Tätä on pakko pohtia syvällisemmin... 

haaveilua

Muutama sisustuksessa vallalla oleva trendi on vienyt minut mukanaan:

Industrial-valaisimet ovat trendikkäitä ja ennen kaikkea mustat metalliset jalkavalaisimet ovat suurta huutoa. Tiedän yhdelle seinämalliselle jo täydellisen paikan meiltä! Toisaalta haaveilen uusista kattovalaisimista. Valitettavasti meidän kattopistokkeet eivät ole sijainniltaan täydellisiä ja mm. keittiön ja eteisen valaisimien on oltava hyvin katon rajassa, jotta ovet mahtuva aukeamaan. Ruokapöydän päälle haluaisin jonkin riippuvan valaisimen, esimerkiksi tavallisen sähkölampun, kuten Muuton E27-valaisin. Sellainen useamman hehkulampun riippuvalaisin olisi myös hauska. Toisaalta olen ihastunut myös hopeisiin kupuvalaisimiin, kuten Tom Dixonin Copperiin. Ainoa minua mietityttävä asia riippuvalaisimissa on se, että häviääkö tilan ilmavuus. Niin, ja saanko kattoon koukun kiinni niin, että valaisin on kohdistettuna oikeaan kohtaan. Keittiön ikkunalaudalle haaveilen Muuton Up-valaisimesta tuomaan tunnelmavaloa erityisesti sitten syksyn saapuessa.

Trendikkäimpänä tekstiilinä viime vuodet on tuntunut pyörivän pellava, joka ihanalla ryppyisellä ulkonäöllään on valloittanut ihmisten sydämet. Pellavalakanoista haaveilen makuuhuoneeseen, sillä kuulemani mukaan ne ovat talvella lämpimät ja kesällä viileät. Täältä iso peukku sille. Harmaat yksiväriset lakanat olisivat unelmat. Toisaalta myös college-materiaalia olevat lakanat ovat vieneet sydämeni ulkomuodollaan. Ehkä pellavaverhot olohuoneessa toisivat tietyllä tavalla kaivattua pehmeyttä? 

Viherkasvit ovat nyt trendikkäämpiä kuin koskaan. Meiltäkin niitä löytyy ihan mukavasti (tosin kohta alkaa tuntua sademetsältä niiden kasvaessa). Amppelit ovat tehneet uuden tulemisen ja pohdinkin, minne sellaisen kotonamme voisin laittaa. Amppelit tuovat mukavaa kerroksellisuutta eri korkeuseroineen. Ylipäätään riippukasvit ovat mielestäni ihania ja keittiössämme String-hyllyssä onkin ollut pariin otteeseen muratti. Molemmilla kerroilla se on kuitenkin kuollut ja nyt äitini lupasi juurruttaa minulle juorun, jonka pitäisi olla helppohoitoinen. Korkealla olevat kasvit ovat siis pop. 

Viimeisimpänä, muttei suinkaan vähäisimpänä, on Artekin Componibili. Se vei lopullisesti sydämeni nähdessäni sen tuossa eteiskuvassa. Mielelläni meillekin sen eteiseen sijoittaisin, mutta tässä asunnossa se ei kuitenkaan ole mahdollista. Sellainen kuitenkin sopisi meille olohuoneeseen viherkasvin alle (mitä minä juuri sanoin siitä tavarapaljoudesta?) tai makuuhuoneeseen peilin viereen. Sinne mahtuisikin mukavasti tavaroita säilytykseen piiloon ja pyöreä muoto on kevyt ja metalli tuo taas sitä ihanaa industrial-henkeä. Suuri kysymys onkin: musta vai valkoinen?

*****
Ennen kuin suuntaan kaupoille minkään näiden kanssa, minun on pakko kuitenkin pohdiskella kestäviä ratkaisuja ongelmatilojen kanssa. Tässä kämpässä kun on tullut tehtyä jo muutama virhehankinta erityisesti tuonne olohuoneen puolelle. Kuitenkin suurin ero tässä asunnossa ja kollaasien välillä on meidän lattia. Kollaaseissa se on vaalea (puu, harmaa, valkoinen) ja meillä 2005-tyyliin sopivasti kapea punertava laminaatti (jee). Ja väittäisin sen olevan suurin ongelma sen suhteen, miksi en saa kodistamme ja olohuoneestamme sen näköistä kuin haluaisin.

Näihin ajatuksiin, mukavaa sunnuntaita! :)

Kaikki kollaasien kuvat Pinterestistä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti