3.6.16

DIY koristetyynynpäälliset

Terkut täältä parvekkeelta! Ilta-aurinko paistelee ja Suomipop soi taustalla, joten tässä onkin mukava kirjoitella vähän käsityökuulumisista. Olen tässä noin puolentoista viikon aikana lomaillut ja pyrkinyt tekemään pääasiassa asioita, joista todella nautin. Sen vuoksi neulepuikot ovat kilisseet ja erityisesti Singeri on laulanut enemmän kuin koko alkuvuonna yhteensä.

Ompelijana en ole mitekään kummoinen. Tai no perushyvää jälkeä syntyy mutta ompeluhistoriani ei ole kauhean pitkä. 7-vuotiaana isä opetti minut ompelemaan ja silloin taisin siksakkailla vohvelikangasliinojen reunoja. Sen jälkeen ompelu on tapahtunut pääasiassa peruskoulun käsityötunneilla. Lukioaikanani tartuin seuraavan kerran ompelukoneeseen ja ompelin ensin leikkimökkiin verhot ja vuotta myöhemmin ylioppilasjuhliani varten verhot lähes jokaiseen huoneeseen. Rovaniemellä on tullut ommeltua lähinnä verhoja, lämmitettäviä kauratyynyjä, hiekkapussukoita painoiksi ja yksi nahkatyynynpäällinen. Toisinsanoen aika helpoilla ompeluksilla on menty. Tänä keväänä olen kuitenkin ommellut lisäksi tiukat valokuvaushuput Ikean sohvapöydän päälle sekä vauvan rottinkikorin hupun. Tällä viikolla ompelin ensimmäiset koristetyynynpäälliset omaan kotiin. Haaveena olisi osata ommella esim. vaatteita... 

2016-06-03 amanda-003 amanda-015 amanda-017 amanda-010

E:n kanssa puhuttiin yhtenä iltana jälleen kerran kodin sisustuksesta ja herra teki aika selväksi kaipaavansa hieman lisää väriä. Enkä kyllä kieltänyt asiaa, sillä olohuoneemme ainoa väriläiskä viimeisimmät viikot on ollut vaaleansininen ikkunassa roikkuva Vallilan Pinja-verho. Väriähän sisustukseen on helppo tuoda koristetyynyillä, mutta jostain syystä tänä vuonna tyynynpäällisten valikoima on ollut jotenkin huono. Tai ainakin niiden budjettiystävällisten. Sen vuoksi ollaankin menty niillä kaapista valmiiksi löytyvillä musta-valko-harmailla. Yhtenä arki-iltana lähdin pitkästä aikaa kiertelmään kaupoille keskustaan. Nautin rauhallisesta kauppojen kiertelystä, sillä silloin voi haaveilla ja inspiroitua. Anttilassa törmäsin Vallilan alennuskankaisiin ja siellä oli Tanja Orsjoen suunnittelemaa Amandaa keltaisena alle 14€:n metrihintaan. Amandaa olenkin ihastellut parina vuotena erityisesti vaaleansinisenä. Seuraavana päivänä kävin hakemassa sitä metrin tarkoituksenani ommella siitä koristetyynyt makuuhuoneeseen.

Pidän muhkeista koristetyynyistä, joten 50x50 kokoisen sisätyynyn päälle tein 45x45cm kokoisen päällisen. Halusin koristetyynynpäällisiin ehdottomasti vetoketjut, jolloin tyyny pysyy paremmin muodossaan. Vaikkei tämä ollutkaan ensimmäinen kertani vetoketjun ompelussa, tsekkasin varuilta vinkkejä netistä. Tämän kankaan kanssa ongelmaksi muodostui tyynyihin saatava miellyttävä kuvio, sillä Vallilan kankaille tuttuun tapaan kuviot ovat isoja ja monimuotoisia. Tarkoituksena ei ollut tehdä kahta identtistä tyynynpäällistä mutta kuitenkin kiva yhdistelmä oli saatava aikaan. Loppujen lopuksi katsoin parhaaksi tehdä tyynyistä periaatteessa yksipuoliset, jolloin taakse keskelle jäi vetoketju. Olisinhan voinut tehdä vetoketjut eri korkeudelle mutta minä, perfektionisti, halusin ne samaan tasoon mielessäni myös mahdollinen jälleenmyynti jos joskus näihin kyllästyn.

Ikean ohuet 50x50 tyynyt eivät olleet riittävät, joten takapuolelle laitoin vielä pienet Ikeasta ostetut, olisikohan n. 30x30 kokoiset tyynyt. Tyynyn kuvio paistaa takaa läpi, mutta sehän ei haittaa tyynyillä ollessa selkeästi etu- ja takapuoli ;) Loppujenlopuksi nämä tyynyt päätyivät kuitenkin makuuhuoneen sijaan olohuonetta piristämään.

amanda-019 Kangasta jäi kuitenkin sen verran yli, että siitä sai tehtyä vielä yhden, hieman erimallisen koristetyynyn. Itseltäni löytyi valmiina musta-valkoinen aikoinaan ostamani autokuvioitu koristetyyny koossa 40x60. Kangasta oli sen verran hintsusti, että aivan saman muotoista päällistä en saanut enää ommeltua, mutta koska itse tyyny oli sen verran pehmoinen ja mukautuva, uskalsin tehdä hieman erimallisen napakamman päällisen. Tällä kertaa vetoketjun paikka päätyi tyynyn toiseen sivuun, sillä en halunnut leikellä valmiiksi tiukkaan kangasta enempää kuin oli tarvis. Tyynyn alareunaan vetoketju olisi sopinut paremmin mutta silloin kuvion koko olisi jäänyt vieläkin pienemmäksi. Koska tiesin kankaan kuultavan autokuvion läpi, ompelin tyynynpäällisen kaksinkertaisena: päällimmäinen kerros Vallilan Amandaa ja alapuolelle paksua valkoista teflonkäsiteltyä jämäkangasta. Tällä hetkellä tyyny on makkarissa, mutta kokonsa puolesta ehkä aavistuksen liian pieni muiden tyynyjen joukkoon. Jos alkaa tuntumaan, voinhan pitää tyynyä vaikka auringonottotyynynä tai parvekkeellä. Väriä tuovia koristetyynyjähän ei voi koskaan olla liikaa :) 

Näille kolmelle tyynynpäälliselle tuli hintaa noin 20€ (1m kangasta ja kolme vetoketjua). Mielestäi se on edullinen hinta Vallilan tyynynpäällisistä, valmiiksiommeltuinahan ne maksavat n. 14€/kpl. Alennuskankaat kannattaa siis todellakin hyödyntää. Näiden ompelu ei ole todellakaan mitään avaruusfysiikkaa ja peruskoulun ompelutaidoilla pärjää mainiosti. Netti on täynnä erilaisia hyväksihavaittuja tutoriaaleja erilaisten (vetoketjullisten) tyynynpäällisten ompelusta, mm:

(tätä mukailin suorakaiteen muotoiseen päälliseen)


(tätä käytin apuna 45x45 päällisiä ommellessani)

Itse kävin tänään jo katselemassa Eurokankaassa kangasvalikoimaa tästä ompelusta inspiroituneena. Taidankin lähipäivinä tehdä vielä toisen reissun Anttilaan ja katsastaa Vallilan alekankaat uudemman kerran - jos sieltä löytäisi jotain ommeltavaa :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti